Sheats-Goldstein Residence

ANGELO VIEW DRIVE, LA, CA

The Sheats Goldstein Residence is a house designed and built between 1961 and 1963 by American architect John Lautner in Beverly Crest, Los Angeles, California, just a short distance from the Beverly Hills border. The building was conceived from the inside out and built into the sandstone ledge of the hillside; a cave-like dwelling that opens to embrace nature and view.

 

The house is an example of American Organic Architecture that derives its form as an extension of the natural environment and of the individual to whom it was built. Typical of Lautner's work, the project was approached from an idea and a unique structure was derived that solved the challenges of the site.

3 INFO / 4 INFO

3,018 SQ FT.- LIVING

400 SQ FT. - GARAGE

SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16633 (LR).jpg

About Fabrication/Info about project.

SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16744 (LR).jpg
Sheats Goldstein 02.JPEG
SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16689 LR.jpg
Bridge (LR).jpg

The roof deck was expanded to the largest roof deck on the canals. The 18'x12' motorized door opens up to Carroll Canal and allows both the kitchen and the second-floor seating area to feel the breeze off the water. 

SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16877 LR.jpg
SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16724 (LR).jpg
Sheats Goldstein 01.jpg
SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16766 (LR).jpg

The addition of two on-suite bedrooms on the second floor with a large master suite overlooking the canal corner cleaned up the 1980s version of the home.

 

The exterior of the house was updated with straight lines and warm wood soffits and guardrails to express the canal corner.

SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16834 (LR).jpg

The pragmatic modifications included an updated kitchen with a beautiful 21' tree slab island/dining table that connects to the first-floor living area.

 

SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16857 (LR).jpg
SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16841 (LR).jpg
SHEATS_GOLDSTEIN_PROJECT_16867 (LR).jpg

This 3,018 square-foot single-family home met the challenge of an urban environment, with three levels designed to maximize interior space as well rooftop green space.

Architect:  John Lautner                                           General Contractor:  Breakform Construction

Interior Design:  Breakform Design                          Photographer:  Sean Costello

Doors & Windows:  Western Window Systems.       Entry 6' x 11' Pivot Door: Breakform Fabrication

Kitchen Appliances:  Info. .                                      Roof Decking System: Bison Pedestal System

- Completed 2018